Links              home

 

Een belangrijk vertrekpunt is het benedictijnenklooster Abbaye Saint-Pierre de Solesmes in het Franse departement Sarthe. Vanuit 'Solesmes' werd sinds de tweede helft van de 19e eeuw het gregoriaans hersteld en gepropageerd. De enige plaats in Nederland waar het grootste deel van het gregoriaans repertoire nog in zijn oorspronkelijke context wordt gezongen is de Abdij Sint Benedictusberg te Mamelis bij Vaals in Zuid-Limburg. 'Mamelis' hoort bij de congregatie van Solesmes. Ook het Monasterio de Santo Domingo de Silos is sinds 1880 lid van de congregatie van Solesmes. 'Silos' publiceerde vele geluidsopnamen uit de dagelijkse praktijk van de monniken, en ook enkele van de al in de elfde eeuw afgeschafte Mozarabische ritus.

 

De meest informative site op het gebied van het gregoriaans is waarschijnlijk Musicologie Médiévale van Dominique Gatté. Daar vindt u o.a. actuele discussies en links naar handschriften online.

 

In Nederland hebben we het gregoriaans-platform. U vindt daar o.a. een agenda, een overzicht van Nederlandse schola's en alle afleveringen van het Tijdschrift voor Gregoriaans (1976-2017).

 

Op de site van Jan van Biezen zijn o.a. artikelen over ritmische kwesties te vinden. Aanbevelenswaardig is zijn collectie ikonen. Zie: www.janvanbiezen.nl/

 

In de Lage Landen wordt op veel plaatsen gregoriaans gezongen. Een lijst van Gregoriaans koren staat op Wikipedia.

 

In het Vlaamse Drongen (bij Gent) bestaat sinds de jaren negentig het Centrum Gregoriaans waar cursussen worden gegeven voor beginners en volleerde muzikanten.

 

Op http://silvertone.princeton.edu/chant_html/ zijn veel links te vinden over gregoriaans en wetenschappelijk onderzoek.

 

 

home