Links              home

 

Een belangrijk vertrekpunt is het benedictijnen klooster Abbaye Saint-Pierre de Solesmes in het Franse departement Sarthe. Vanuit 'Solesmes' werd sinds de tweede helft van de 19e eeuw het gregoriaans hersteld en gepropageerd. De enige plaats in Nederland waar het grootste deel van het gregoriaans repertoire nog in zijn oorspronkelijke context wordt gezongen is de Abdij Sint Benedictusberg te Mamelis bij Vaals in Zuid-Limburg. 'Mamelis' hoort bij de congregatie van Solesmes. Ook het Monasterio de Santo Domingo de Silos is sinds 1880 lid van de congregatie van Solesmes. 'Silos' publiceerde vele geluidsopnamen uit de dagelijkse praktijk van de monniken, en ook enkele van de al in de elfde eeuw afgeschafte Mozarabische ritus.

 

In het Vlaamse Drongen (bij Gent) bestaat sinds de jaren negentig het Centrum Gregoriaans alwaar door gespecialiseerde docenten cursussen worden gegeven voor beginners en volleerde muzikanten.

 

In de Lage Landen wordt op vele plaatsen gregoriaans gezongen. Een lijst van Gregoriaans koren staat op Wikipedia.

 

Op de site van Jan van Biezen zijn o.a. artikelen over ritmische kwesties te vinden. Aanbevelenswaardig is zijn collectie ikonen. Zie: www.janvanbiezen.nl/

 

Op Musicologie Médiévale zijn de meest actuele discussies over middeleeuwse muziek te volgen, alsmede links naar vele handschriften online.

 

Op http://silvertone.princeton.edu/chant_html/ zijn veel links te vinden over gregoriaans en wetenschappelijk onderzoek.

 

Op http://www.biblija.net/biblija.cgi?l=en kan gemakkelijk worden gezocht in editities van de Bijbel.

 

 

home